Actueelsso_nlDigitalisering van jouw bodemonderzoek processen noodzakelijk - TerraIndex

Het moment voor digitale transformatie is nu. De eerste stap, het digitaliseren van bestaande processen, is dan ook een must voor steeds meer adviesbureaus, laboratoria en veldwerkbureaus. Los van het feit dat alles digitaal ‘handiger’ zou zijn of dat je minder snel data kwijtraakt, waarom is digitaliseren eigenlijk zo belangrijk? En wat levert het digitaliseren en automatiseren van je bodemonderzoeksprocessen op?  

Proces versnelling: 

Het meest directe en laagdrempelige effect van digitalisering is proces versnelling. Voor de meeste mensen gaat een brief typen sneller dan een brief schrijven. Enkele opties uit een keuzemenu kiezen is makkelijker dan elke keuze opschrijven. Een digitale uitdraai heb je sneller gereed dan het scannen van een stuk papier. 

Als veldwerker zorgt analoog werken voor veel papier in het veld en dat brengt risico’s met zich mee. Het invoeren van de benodigde gegevens op papier is een tijdrovende en foutgevoelige klus. Daarnaast kan het papier nat of vies worden, het handschrift van een collega kan niet of nauwelijks leesbaar zijn, het papier is makkelijk kwijt te raken en je verliest veel tijd met het fysiek versturen of terugbrengen van het papier naar kantoor.   

Door veldwerkzaamheden te digitaliseren zijn al dit soort risico’s verleden tijd. De veldwerker maakt gebruik van een telefoon of tablet voor het invoeren van alle benodigde gegevens in de daarvoor bestemde applicatie. De ingevoerde data is direct veilig opgeslagen en zichtbaar voor de adviseur op kantoor. De adviseur kan via de applicatie snel schakelen met de veldwerker. En, indien nodig, kan er direct worden bijgestuurd tijdens het veldwerk om te voorkomen dat later iemand opnieuw naar de locatie moet voor nieuwe of extra data.  

Doordat alles digitaal en centraal in één applicatie staat, wordt het maken van tabellen, toetsingen en rapportages voor de adviseur ook een stuk makkelijker en sneller. Handmatig overtypen en esthetische rompslomp is verleden tijd. De veldwerkresultaten worden binnen de applicatie automatisch ingevuld in de juiste tabellen, getoetst aan gestelde criteria en gevisualiseerd in gestandaardiseerde rapportages. Zo houdt de adviseur meer tijd over voor zijn of haar expertise: de onderzoek data verder verrijken, resultaten analyseren en een kundig advies uitbrengen.  

Uniforme dataopzet en een professionele uitstraling: 

Een aanvullend voordeel van digitalisering is de uniforme dataopzet en professionele uitstraling. Als we niet verbonden zijn aan een vaste invoerstructuur, of als de dataopzet beperkt wordt door de ruimte op papier, kan alles veel vrijer en dus minder uniform omschreven worden. Hierdoor gebeurt het dat de omschrijving van een ervaren veldwerker een hoop verschilt met die van iemand die net begonnen is in het vak. En zo kan het voorkomen dat je belangrijke informatie misloopt.  

Digitalisering geeft je de mogelijkheid door in plaats van een vrije omschrijving meer specifieke keuzes te bieden, zodat je makkelijker aan protocollen en normen kunt voldoen. Ontbreekt er nog informatie, dan zie je dat direct. En wordt er een bepaalde factor ingevuld, dan kan je daar op inzoomen en direct om extra gegevens vragen. Daarnaast ziet ieders omschrijving er strakker en meer uniform uit. Dit geeft jouw bedrijf een betere uitstraling, maar helpt je ook automatisch aan normen te voldoen zoals de ISO14688. Deze internationale geotechnische standaard biedt geo-technici houvast in hoe de bodem het beste omschreven kan worden en vertaald dat ook naar vaste opties die gemakkelijk gedigitaliseerd kunnen worden. 

Blijf je concurrenten voor 

Veel bedrijven grijpen digitalisering aan om voor te blijven op concurrenten. Door sneller en slimmer te werken met behulp van digitalisering, kunnen projecten vaak tegen grotere winstmarges worden uitgevoerd. Ook kan er door digitale data makkelijker nieuwe inzichten worden verkregen die kunnen leiden tot nieuwe producten en diensten en kan er beter worden ingespeeld op de vraag van de klant. Dit alles kan de groei van het bedrijf bewerkstelligen.  

Maar het gaat nog verder. Op het moment dat vele bedrijven binnen jouw keten overgaan op digitalisering, komt er een bijkomend effect: alle data is digitaal, meer uniform en daardoor makkelijk uitwisselbaar. Projecten worden makkelijker gedeeld en samenwerkingen zijn efficiënter. Binnen jouw keten betekent dit dat een veldwerkbureau gegevens verzameld en levert aan een adviesbureau. De adviseur maakt een analyseplan om de locatie goed te onderzoeken. Het laboratorium voert de analyses uit en koppelt de resultaten terug. De adviseur stelt het rapport op met een passend advies en levert dit aan de opdrachtgever. De opdrachtgever gebruikt deze data weer in zijn systeem om verder toe te passen voor diens activiteiten. Het gehele proces gaat digitaal, zonder dat men tijd verspilt aan het foutgevoelige overschrijven van gegevens en handmatige acties. 

Aan de slag met digitalisering 

Het digitaliseren van jouw bodemonderzoek processen zal je veel brengen en als je voor wilt blijven op je concurrentie is nu het moment om te starten. TerraIndex houdt zich al ruim 25 jaar bezig met het verbeteren en waarborgen van de kwaliteit van bodemonderzoek door het onderzoeksproces te digitaliseren, optimaliseren en de keten te integreren. Onze software helpt onderzoeksbureaus, veldwerkers en laboratoria hun werkzaamheden snel en nauwkeurig uit te voeren.  

Wil je meer weten over wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Vraag een gratis adviesgesprek aan voor meer informatie.  

TerraIndex software bodemonderzoek soil investigation automation automatisering
TerraIndex

TerraIndex is al meer dan 25 jaar expert op het gebied van automatisering, standaardisering en ketenintegratie van bodemonderzoek. Met de TerraIndex software kan het gehele proces – van veldwerk tot rapportage – snel, veilig en nauwkeurig worden uitgevoerd.

Contact

De Groene Haven 282
2627 CD Delft
Nederland

+31 15 251 2840
info@terraindex.com

KVK 27239531
BTW-nummer NL810289374B01
IBAN NL36RABO0383427118
SWIFT code RABONL2U

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom het automatiseren van bodemonderzoek? 1 keer in het kwartaal geven we een Webinar waarin we je meenemen in alle ontwikkelingen rondom TerraIndex en de markt. Daarnaast laten we op onze wiki zien wat de nieuwe features in TerraIndex zijn en kun je zien wat er op de roadmap staat.

    TerraIndex © 2021