ActueelTIWeb Newsfeedsso_nlUpdate BoToVa en nieuwe toetsservice 15-12-2023 - TerraIndex

Zoals velen van jullie wellicht al weten, gaat het Rijkswaterstaat (RWS) niet lukken om per 1 januari de nieuwe omgevingswet toetsingen beschikbaar te hebben. De voorlopige planning die er vanuit Rijkswaterstaat is afgegeven is dat ze 1 juli 2024 klaar zullen zijn. Maar geen nood! We zijn hard aan het werk om ervoor te zorgen dat jullie alsnog 1 januari zo goed mogelijk aan de slag kunnen gaan.

Nieuwe Toetsservice op komst

We betreuren het nieuws vanuit Rijkswaterstaat dat met de beoogde uitbreiding van de BoToVa met betrekking tot de omgevingswet zijn uitgesteld tot 1 juli 2024. Wij hebben om deze reden besloten om weer zelf een Toetsingsmodule te ontwikkelen. Wat wij gaan doen is zelf alle toetsingen inbouwen en deze controleren aan de validatie bestanden die in samenwerking met RWS zijn gemaakt. Dit zal betekenen dat wij BoToVa alleen nog maar zullen gebruiken ter validatie en niet meer als toetsingsmachine.
De planning is dat wij de 2e week van januari voor de T101 en de T130 werkende en kloppende toetsingen hebben met een rapport. Hierna zullen de overige toetsingen volgen.
We zijn met de laboratoria en de bracheverenigingen VVMA en VKB in gesprek om te komen tot een gezamenlijke oplossing, die toekomstbestendig is.

Tijdelijk oplossing tot nieuwe toetsservice.

Voor de toetsingen is vanuit Rijkswaterstaat het alternatief genoemd dat alle toetsingen handmatig gedaan moeten worden door de adviseurs. Als automatiseringspartner vinden wij dit geen werkbare oplossing voor jullie als gebruikers. Wij zijn al hard bezig om de nieuwe rapporten en tijdelijke toetsingen toe te voegen voor in ieder geval de T101 en T130 dit zijn de vervangers voor de T1 BBK en WBB. Wat we in deze tijdelijke toetsingen doen is de oude T1 en T12 toetsing aanroepen bij BoToVa om vervolgens de conclusies goed te zetten volgens de nieuwe toetsingen. Dit zorgt ervoor dat de toetsing voor 90% klopt, hierdoor hoeven jullie het resultaat alleen maar te controleren in plaats van handmatig te toetsen.
Deze nieuwe “tijdelijke” toetsingen zullen uiterlijk 1 januari beschikbaar zijn voor jullie om te gebruiken.

In het kort

Per 1 januari: Tijdelijke T101 en T130 toetsingen gebaseerd op de T1 en T12
2e week januari: T101 en T130 volgens de omgevingswet beschikbaar
Doel: 1 februari alle toetsingen beschikbaar.

Blijf op de hoogte

We zullen jullie op de hoogte houden van de voortgang en alle relevantie informatie en ontwikkelingen met jullie delen. Mocht je vragen hebben of aanvullende informatie wensen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

De publicatie van RWS en Bodem+ kan je hier terug vinden:

https://www.bodemplus.nl/actueel/nieuwsberichten/2023/botova-webservice-omgevingswet-toetsen-per-1/

Alvast fijne dagen en een gelukkig nieuw jaar!

Met vriendelijke groeten,

Het TerraIndex team

TerraIndex software bodemonderzoek soil investigation automation automatisering
TerraIndex

TerraIndex is al meer dan 25 jaar expert op het gebied van automatisering, standaardisering en ketenintegratie van bodemonderzoek. Met de TerraIndex software kan het gehele proces – van veldwerk tot rapportage – snel, veilig en nauwkeurig worden uitgevoerd.

Contact

De Groene Haven 282
2627 CD Delft
Nederland

+31 15 251 2840
info@terraindex.com

KVK 27239531
BTW-nummer NL810289374B01
IBAN NL36RABO0383427118
SWIFT code RABONL2U

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom het automatiseren van bodemonderzoek? 1 keer in het kwartaal geven we een Webinar waarin we je meenemen in alle ontwikkelingen rondom TerraIndex en de markt. Daarnaast laten we op onze wiki zien wat de nieuwe features in TerraIndex zijn en kun je zien wat er op de roadmap staat.

    TerraIndex © 2021