HomePortfolioArchief Portfolio - TerraIndex

Logo Bodembemonstering b.v.

Bodembemonstering B.V. is een bedrijf dat gespecialiseerd is in alle facetten van bodemonderzoek. Met de ervaren oprichters Kevin Mulder en Jordy Schipper biedt Bodembemonstering B.V. een uitgebreid scala aan diensten door heel Nederland, zowel voor kleine als grote projecten.   

‘Wat TerraIndex biedt, biedt geen enkel ander programma, het is heel volledig.’

Na jarenlang in de bodemsector te hebben gewerkt, voelden wij, Kevin Mulder en Jordy Schipper, eind 2022 dat de tijd rijp was om voor onszelf te beginnen. In december 2022 hebben wij Bodembemonstering B.V. opgericht. Vanuit onze eerdere werkgevers waren we al bekend met TerraIndex. Jordy kende het programma vanuit het veld en Kevin vanuit kantoor.

TerraIndex was bijna bij elke werkgever in gebruik en de tevredenheid erover was groot. Dit leidde ertoe dat we al snel besloten om met deze software te gaan werken. Het gebruiksgemak en efficiëntie van TerraIndex waren hierbij belangrijke redenen.

Wat TerraIndex biedt, biedt geen enkel ander programma, het is heel volledig. De invoermogelijkheden voor buitenwaarnemingen zijn uitgebreid. Ook kunnen snel verschillende toetsingen gedaan worden, waardoor je snel een beeld van de situatie hebt. Daarnaast is TerraIndex compatible met andere formats, zoals .xml. Het vergemakkelijkt het werk ontzettend.

Wat TerraIndex echt onderscheidt, is dat de rapporten die we in TerraIndex uitdraaien, vaak één op één gekopieerd kunnen worden in het rapport naar de klant. Dit bespaart kostbare tijd en moeite, en maakt TerraIndex een uiterst rendabele keuze voor Bodembemonstering B.V.

Antea Group: ‘Wij hebben de domeinkennis, TerraIndex prachtige software en de expertise om ideeën verder uit te werken’

Coert Ruseler is directeur Milieu, Veiligheid & Gezondheid bij Antea Group Nederland. Samen met zijn collega’s zet hij zich dagelijks in voor een veiligere en gezondere leefomgeving. Bodemonderzoek speelt hierbij een belangrijke rol – zo ook de samenwerking met TerraIndex.

‘Wij hebben de domeinkennis, TerraIndex prachtige software en de expertise om ideeën verder uit te werken.’

Nederland een stukje mooier maken
‘Antea Group is 70 jaar geleden opgericht in Oranjewoud, door de gebroeders Bosma. De mooie villa waarin het bedrijf zich toen vestigde wordt vandaag nog steeds gebruikt als vergadercentrum. Antea Group heeft ondertussen vestigingen over de hele wereld.

In Nederland werken we met 1.500 medewerkers, verdeeld over verschillende divisies. We hebben allemaal dezelfde missie: Nederland elke dag een stukje mooier maken. Als directeur Milieu, Veiligheid & Gezondheid werk ik samen met mijn collega’s aan een veiligere en gezondere leefomgeving.’

Antea Group blijft zichzelf uitdagen
‘Om onze dienstverlening en processen steeds beter te maken, blijft Antea Group zichzelf uitdagen op het gebied van innovatie, duurzaamheid, zichtbaarheid en de mens. Aan de hand van een 1001-dagen plan zetten we concrete stappen die bijdragen aan onze missie.

Zo zijn we van plan de langste dronevlucht ooit te organiseren, van maar liefst 750 kilometer. Ook kochten we een bos in het zuiden van het land waar we onderzoeken hoe we het natuurherstel kunnen bevorderen en de leefomgeving kunnen verbeteren met behulp van technologie en artificial intelligence. TerraIndex speelt hierbij een belangrijke rol.’

Een verregaande procesoptimalisatie
‘Het uitvoeren van milieuhygiënisch bodemonderzoek is voor ons van groot belang. De samenwerking met TerraIndex startte al zo’n 25 jaar geleden, toen het bedrijf nog IT Works heette. Het hele bodemonderzoek ging bij ons toen nog met pen en papier. De software van TerraIndex heeft gezorgd voor een verregaande procesoptimalisatie: van veldwerker tot binnenadviseur, van de aansturing tot aan de oplevering. Vervolgens heeft de overstap naar de webversie ons ook erg geholpen beheerkosten terug te dringen.

TerraIndex blijft haar software ontwikkelen, samen met haar klanten. Wij hebben de domeinkennis, TerraIndex prachtige software en de expertise om ideeën verder uit te werken. Ook Antea Group werkt nauw samen met TerraIndex om nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen, zoals een algoritme om monsters te mengen en een koppeling met de Smart Helmet.’

Algoritme voor het mengen van monsters
‘In het veld worden meerdere monsters genomen, waarna deze op correcte wijze gemengd moeten worden om een betrouwbare analyse uit te kunnen voeren. Het selecteren van representatieve monsters, het uitzoeken van de juiste verhoudingen en de regels die daaraan verbonden zijn, kost veel tijd. Een collega kwam met het idee een algoritme te ontwikkelen op basis van een groot aantal eerder uitgevoerde mengprocessen.

Wij hebben dit idee bij TerraIndex neergelegd, waarna onze medewerkers en het team van TerraIndex gedurende een jaar hebben samengewerkt om dit idee verder uit te werken. Monsters kunnen nu worden ingelezen, waarna het algoritme automatisch de correcte samenstelling aangeeft. Zo wordt het proces weer een stuk slimmer en efficiënter. ‘

Smart Helmet & artificial intelligence
‘Een ander voorbeeld van een gezamenlijk project is het gebruik van een Smart Helmet en het inzetten van artificial intelligence. Onze veldwerkers dragen een Smart Helmet waarmee de omgeving wordt geobserveerd. Door deze observaties te koppelen aan de ingevoerde gegevens van de veldwerker, kunnen boorprofielen op den duur automatisch worden geregistreerd en herkend. Ook deze ontwikkeling biedt weer mogelijkheden voor een prachtige koppeling met TerraIndex.

Dit soort samenwerkingen zijn echt gaaf en ik geloof hier erg in. Beide partijen hebben hun eigen expertise. Door deze te combineren en elkaars krachten aan te vullen – in plaats van alles zelf te willen proberen – ontstaat er echt iets sterks.’

Een leuk bedrijf om mee samen te werken
‘Ik zou buitenlandse collega’s zeker aanraden om de software van TerraIndex te gebruiken.

Internationaal gezien kan het erg interessant zijn om met dezelfde datastructuur te werken. Dit kan waardevolle inzichten opleveren, wat ruimte biedt voor meer gezamenlijke innovaties. Met TerraIndex kan het proces slimmer en efficiënter worden ingericht, wat veel voordelen kan opleveren met het oog op kwaliteit en tijdsbesparing.

TerraIndex is niet heel groot, wat zorgt voor een fijne samenwerking en korte lijnen. Het is een leuk bedrijf waar prettige en deskundige mensen werken, die altijd openstaan voor feedback en een gesprek.‘

AL-West: 'Door TerraIndex kunnen wij onze klanten steeds sneller van betrouwbare resultaten voorzien'

Marc van Gelder (48) uit Markelo, vader van twee tienerzoons en werkzaam als site manager bij AL-West BV in Deventer. Eerder werkte hij bij Shell en de Rijksuniversiteit Groningen. AL-West BV werkt sinds 2006 samen met TerraIndex en krijgt inmiddels meer dan 85% van de opdrachten digitaal aangeleverd.

‘Doordat het gros van de opdrachten digitaal wordt aangeleverd, kunnen wij onze klanten steeds sneller van betrouwbare resultaten voorzien.’

Als site manager ben ik eindverantwoordelijk voor alle activiteiten van AL-West BV
‘In 1986 werd in Duitsland AGROLAB opgericht door de huidige CEO Dr. Paul Wimmer. Hij is destijds begonnen met drie medewerkers. In 2005 nam AGROLAB de laboratorium tak van Tauw over. Ondertussen telt de AGROLAB GROUP tientallen vestigingen door heel Europa en meer dan 1.900 medewerkers. De AGROLAB GROUP won meerdere awards en behoorde in 2021 voor de 6e keer bij de prijswinnaars van de Bayerns Best 50.

Sinds 10 jaar werk ik bij AL-West BV in Deventer. Ik begon als hoofd van de organische afdeling, nu ben ik werkzaam als site manager. Onze vestiging heeft op het moment meer dan 220 mensen in dienst. We zijn echt een productielocatie en voeren diverse analyses uit, waaronder die voor bodemonderzoek. Per jaar krijgen we ruim 400.000 monsterhouders binnen. Afhankelijk van de opdracht, worden deze opgesplitst in meerdere deelmonsters – en dus analyses. Als site manager ben ik eindverantwoordelijk en zorg ik ervoor dat alles soepel en efficiënt verloopt. Ook houd ik me bezig met het stukje kostenbesparing en zorg ik ervoor dat onze mensen optimaal hun werk kunnen uitvoeren. Digitalisering van processen speelt hierbij een belangrijke rol.’

Onze IT-afdeling heeft nauw samengewerkt met TerraIndex
‘De samenwerking met TerraIndex startte al in 2002. Destijds hebben we samen, met onder andere het toenmalige Alcontrol en Analytico, gewerkt aan een uniform uitwisselingsprotocol voor onderzoeksbureaus en laboratoria. Vanuit daar is TerraIndex bodemonderzoek software voortgevloeid.

In het verleden, was het nog best een uitdaging om gegevens om te zetten naar het SIKB digitale uitwisselingsformat. Dit was nodig om opdrachten van klanten direct in ons LIMS-systeem (Laboratorium Information Management Systeem) terecht te laten komen. Ondertussen kan dit zonder problemen, wat ons helpt opdrachten direct te verwerken en onze klanten sneller van dienst te zijn. Onze IT-afdeling heeft destijds nauw met TerraIndex samengewerkt om dit te bewerkstelligen. Een prettige samenwerking.’

Digitalisering is belangrijk om efficiënt en foutloos te kunnen werken
‘In Nederland lopen we binnen onze markt echt voor op het gebied van digitalisering. In Duitsland – en andere Europese landen – gebeurt er bijvoorbeeld nog veel meer met de hand. Digitalisering is voor ons belangrijk om efficiënt en foutloos te kunnen werken. Digitale opdrachten en monsters met een scanbare barcode kunnen we foutloos overnemen in ons eigen LIM-systeem. Monsters zijn traceerbaar en onderzoeksresultaten kunnen we vervolgens eenvoudig uploaden voor de klant. Papieren opdrachten en monsters met handgeschreven etiketten moeten we nog handmatig invoeren en opsplitsen, waarbij er opnieuw met de hand labels worden genummerd. Dit is een tijdrovende klus en mensenwerk, waarbij de kans bestaat dat er schrijffouten ontstaan.

Het zou natuurlijk het allermooist zijn als alle klanten vanuit één systeem zouden werken. Maar dit is niet altijd mogelijk. Voor de kleinere klanten is de stap naar digitalisering bijvoorbeeld nog niet altijd lonend.’

We kunnen klanten steeds sneller van betrouwbare resultaten voorzien
‘Doordat het gros van de opdrachten digitaal wordt aangeleverd, kunnen wij onze klanten steeds sneller en efficiënter van betrouwbare resultaten voorzien. Omdat we meer analyses kunnen uitvoeren in een kortere tijd en met minder mensen, kunnen we tevens onze kosten verlagen– en daarmee ook de prijzen voor de klant. Het is onze missie om klanten op tijd van betrouwbare en accurate analyseresultaten te voorzien, tegen een optimale prijs- en prestatieverhouding, mét een excellente klantenservice. Digitalisering helpt ons zeker deze missie te volbrengen.

Momenteel leveren we onze klanten standaard de onderzoeksresultaten binnen 5 werkdagen. Analyses waarvoor sneller resultaten nodig zijn, kunnen apart worden aangevraagd. Ons streven is van de standaard 5 naar 4 werkdagen te gaan. Door de processen verder te digitaliseren, mede in samenwerking met TerraIndex, verwachten we onze klanten steeds beter van dienst te kunnen zijn. ‘

Sweco: ‘TerraIndex helpt ons snel veldgegevens te genereren en te verwerken'

Harry van den Bergh (30) werkt sinds april 2020 bij Sweco – een groot ingenieurs- en adviesbureau met in Nederland zo’n 1600 medewerkers. Harry werkt als bodemadviseur voor de afdeling Environmental Consultancy in Eindhoven. Hij woont in Utrecht en is daardoor ook met regelmaat bij Sweco in De Bilt te vinden. Als bodemadviseur werkt hij dagelijks met de TerraIndex bodemonderzoek software.

‘TerraIndex helpt ons snel veldgegevens te genereren en te verwerken, wat essentieel is voor ons werkproces en de kwaliteit van het onderzoek.‘

Sweco telt uiteenlopende afdelingen: het werkveld is enorm breed
‘Sinds april 2020 ben ik werkzaam bij Sweco Nederland. Sweco is Europa’s grootste ingenieurs- en adviesbureau, met in totaal meer dan 17.000 medewerkers. Het werkveld van Sweco is enorm breed. In Nederland bestaan er drie divisies, waaronder uiteenlopende afdelingen vallen. Van het managen van stortplaatsen, het opgraven van onontplofte oorlogsresten, waterbouw, watertechnologie, landschapsarchitectuur tot aan het klimaat en duurzaamheid. Zelf werk ik voor de Environmental Consultancy afdeling, als bodemadviseur.’

Bij veel cruciale stappen binnen het onderzoek wordt TerraIndex gebruikt
‘Als bodemadviseur ben ik veelal bezig met de uitvoering van het bodemonderzoek – van bureaustudie tot aan het adviesrapport. Bij veel cruciale stappen binnen het onderzoek wordt TerraIndex gebruikt. Ik begin met het raadplegen van de bekende bronnen en onderzoek het gebied waar de klant wil graven. Zo bepaal ik welke verdachte stoffen we daar kunnen aantreffen. Ik zet een onderzoeksstrategie op en maak een boorplan, zodat de veldonderzoeker de nodige monsters kan afnemen. De monsters worden naar het lab gestuurd, waarna ik de resultaten analyseer en een adviesrapport maak. Het advies bespreek ik vervolgens met de klant. ‘

Je kunt als adviseur snel schakelen tussen veldwerker, de gegevens en het lab
‘De software van TerraIndex kende ik al, aangezien mijn vorige werkgever – waar ik dezelfde functie had – hier ook mee werkte. Ik verwacht dat de meeste onderzoeksbureaus met TerraIndex werken, net als de grote laboratoria.

Het grote voordeel van TerraIndex is dat gegevens in het veld direct digitaal ingevoerd kunnen worden op een tablet of ander device. Labopdrachten kunnen daarmee snel aangemaakt worden en hoeven vervolgens alleen bevestigd te worden bij het lab. Je kunt als adviseur snel schakelen tussen veldwerker, de gegevens en het laboratorium. TerraIndex helpt ons snel veldgegevens te genereren en te verwerken, wat essentieel is voor ons werkproces en de kwaliteit van het onderzoek.’

De software maakt het uitvoeren van mijn taken efficiënter
‘TerraIndex verbetert niet alleen de samenwerking tussen de verschillende partijen, maar de software maakt ook het uitvoeren van mijn taken efficiënter. Zo is het verplicht om de in het veld verzamelde gegevens van alle boringen – soms wel honderden – te vermelden in het onderzoeksrapport. Al deze boringen uittypen, inclusief XY-coördinaat en de naam van de veldwerker, kost veel tijd. Met TerraIndex kunnen boorprofielen makkelijk worden uitgedraaid, met de juiste verdeling en inclusief de legenda. Andere belangrijke gegevens, zoals zintuiglijk waargenomen verontreinigingskenmerken of de uitgevoerde analyses, kunnen in tabelvorm worden weergegeven en overgenomen in je rapport.

De gewenste gegevens, profielen en tabellen kunnen met een paar klikken in het adviesrapport geplakt worden. Doordat je uit verschillende templates kunt kiezen, is het opmaken van een adviesrapport zo gedaan.

Een andere handige – nog vrij nieuwe – functionaliteit is de lijst met labopdrachten, inclusief een voortgangsindicatie. Vinkjes geven aan of de labopdracht verzonden, ontvangen of afgerond is. Mocht er iets mis zijn gegaan met het verzenden, dan kun je snel ingrijpen. Je ziet in één oogopslag wanneer de resultaten binnen zijn, zodat je gelijk aan de slag kunt met het adviesrapport.’

Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je ze altijd bellen
‘In de tijd dat ik met TerraIndex werk, zijn er regelmatig nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Vaak wordt dit bij ons op de afdeling al aangekondigd. Zelf ontvang ik een mail van TerraIndex, waarin de functionaliteit stap voor stap wordt uitgelegd. Vaak met screenshots of soms met een uitlegvideo. Ook worden er regelmatig webinars georganiseerd. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je ze altijd bellen en word je snel geholpen.

De userinterface van TerraIndex is eenvoudig. Dit maakt het gebruik van TerraIndex erg makkelijk en intuïtief. Persoonlijk zou ik soms nét wat meer knoppen zien. Zo zie ik nog wel kansen om meer zaken te visualiseren, met name voor de veldwerker. Bijvoorbeeld een real-time weergave van een boorprofiel met peilbuis, zodat de veldwerker direct kan zien of het boorprofiel en de diepte van de peilbuis correct zijn ingevoerd. Zelf zou ik graag boorprofielen in een dwarsprofiel kunnen weergeven. Gelukkig wordt van dat laatste al werk gemaakt.

Voor zover ik TerraIndex ken verwacht ik dat wanneer er meer klanten behoefte hebben aan een bepaalde functionaliteit, deze er in de toekomst wel zal komen.’

Royal HaskoningDHV TerraIndex software digitalisering automatisering bodemonderzoek

Jos van Geffen werkt al sinds 1993 bij Royal HaskoningDHV. Hij begon als milieutechnicus en is altijd veel betrokken geweest bij bodemonderzoek en bodemsanering. Hij werkt nu als projectleider en adviseur op het gebied van gebiedsontwikkeling met daarin uiteenlopende civieltechnische aspecten. Al sinds de jaren negentig werkt hij nauw samen met TerraIndex.

‘GIS-applicaties kunnen nu als een goed verlengstuk dienen van de TerraIndex software.’

‘Al sinds 1881 helpt Royal HaskoningDHV mens en organisatie in te spelen op een veranderlijke omgeving. Van oudsher is Royal HaskoningDHV een ingenieur- en architectenbureau. We werken aan grote civieltechnische projecten, zoals bijvoorbeeld de aanleg van wegen, dijken, bruggen, havens, vliegvelden, woonwijken. Milieuconsultancy is hierbij altijd een belangrijk onderdeel van geweest. De laatste 5 jaar ligt de focus steeds meer op digital engineering, waar TerraIndex ook een duidelijke rol in speelt. We ervaren een grote behoefte en we kunnen nog flinke slagen maken.

Digital engineering stelt ons in staat betrouwbare prognoses te maken op basis van uiteenlopende data. Hierdoor kunnen we beter anticiperen op toekomstige gebeurtenissen, waaronder het veranderlijke klimaat. Zo kunnen we op tijd oplossingen ontwikkelen voor de gevolgen daarvan, zoals bijvoorbeeld overstromingen en doorstromingen van verkeer. We werken samen met collega’s over de hele wereld. Nieuwe oplossingen en innovaties kunnen we daardoor snel uitwisselen.’

Voor updates in Boormanager kregen we destijds nog diskettes toegestuurd
‘Royal Haskoning werkt al heel lang met TerraIndex samen. Sinds medio jaren negentig. TerraIndex heette toen nog Boormanager, een programma wat eerst lokaal op het netwerk en later via Citrix werkte. Voor updates in Boormanager kregen we destijds nog diskettes toegestuurd. Dat kun je je nu niet meer voorstellen.

Voordat we boormanager in gebruik namen, werkten we met allerlei losse systeempjes. Gegevens werden in Excel ingevoerd of ergens opgeschreven. Vervolgens moesten we alles handmatig samenvoegen om de gegevens te kunnen analyseren. Boormanager bood destijds een goede oplossing: alle veld- en analysegegevens konden we direct verwerken in één systeem.

Echter voldeed Boormanager na verloop van tijd niet meer aan onze wensen. Het programma was Nederlandstalig en niet bruikbaar voor onze buitenlandse collega’s. Daarnaast hadden we behoefte aan een webversie van de software, waarin we alle gegevens konden centraliseren – ook vanuit het buitenland. Boormanager bood vooral een uitkomst voor het primaire proces van het onderzoek, niet voor het secundaire: de interpretatie en visualisatie. We misten een koppeling met GIS.

TerraIndex blijft haar software continu doorontwikkelen en luistert goed naar de wensen van haar klanten. Boormanager heeft ondertussen plaatsgemaakt voor de huidige TerraIndex software. Er is een webversie beschikbaar en de software is meertalig, wat handig is voor onze buitenlandse collega’s. Ook is er werk gemaakt van de GIS-koppeling met behulp WFS-webservices via Geoserver, wat enorm veel mogelijkheden biedt.

Wij geven onze wensen aan, TerraIndex werkt aan de oplossing
Eens per jaar komen we samen met onze concullega’s, tijdens de zogeheten expertdagen – georganiseerd door TerraIndex. We leren van elkaar en gaan in discussie over bepaalde behoeftes en verbeterpunten. Voorheen waren we wat terughoudend met het delen van informatie en inzichten, omdat we voor het ontwikkelen van een nieuwe gewenste functionaliteit zelf betaalde als bedrijf. Nu wordt de doorontwikkeling van de software opgenomen in de abonnementsprijzen en spreken we als klanten vanuit één gezamenlijk belang.

Elk bureau loopt tegen dezelfde uitdagingen aan. Door hier samen over in discussie te gaan creëren we meer draagvlak. TerraIndex neemt hierin een proactieve houding aan en doet er alles aan de nodige kennis en inzichten uit de experts te halen. Zo komen ze te weten wat de gemeenschappelijke behoeftes zijn en waar de prioriteiten liggen.

Ik kan me één expertdag nog goed herinneren. TerraIndex was bezig met het ontwikkelen van de webversie, maar wilde tegelijkertijd ook aan de wensen van klanten blijven voldoen in de Citrix versie. Ik heb toen geopperd: ‘Richt je op de webversie. Dat geeft jullie ook veel meer rust.’ Dat was de stap die gezet moest worden. Een belangrijke stap, waar uiteindelijk iedereen baat bij zou hebben. Het was tijd om door te pakken. We zijn erg tevreden met het resultaat.’

QGIS fungeert nu als goed verlengstuk van TerraIndex
‘Voor het secundaire proces van het bodemonderzoek – de interpretatie en visualisatie – bood TerraIndex voorheen nog geen goede flexibele directe oplossing. Een GIS-functionaliteit toevoegen bleek onmogelijk, toch werd er gezocht naar een oplossing. Gedurende twee jaar is er gebouwd aan een brug tussen de TerraIndex-database en GIS. Er zijn allerlei deskundige experts bij gehaald en het is gelukt. Bij TerraIndex werken ze echt met plezier aan nieuwe ontwikkelingen, dat is leuk om te merken.

Er zijn nu uniforme lay-outs en datasets ontwikkeld – XY georiënteerd – waardoor er minder bewerkingen nodig zijn. Gegevens worden via de GIS-koppeling met Geoserver nu direct ‘GIS-rijp’ geserveerd. In QGIS of ArcGIS wordt data uit TerraIndex direct ingelezen. De visualisatie van ontwikkelingen en oplossingen gaat nu veel eenvoudiger, mede door exporteerbare kaarten en luchtfoto’s. Ook helpt de koppeling ons efficiënter en veiliger te werken, doordat we bijvoorbeeld boorlocaties nauwkeuriger in kaart kunnen brengen. GIS-applicaties kunnen nu als een goed verlengstuk dienen van de TerraIndex software.’

TerraIndex werkt echt namens haar klanten
‘TerraIndex levert meer dan alleen software, maar zorgt ook voor een stukje uniformiteit binnen de markt. Vroeger moesten wij onze eigen toetsingsprogramma’s maken en nagaan wat precies de normen en regeltjes waren volgens de wet. Iedereen had zijn eigen toetsingsprogramma’s, ook de laboratoria. TerraIndex had eveneens zijn eigen toetsingsmodule gemaakt.

In samenwerking met TerraIndex is door de overheid de Botova toetsingsservice ontstaan. Ook de grote laboratoria werken nu volgens dezelfde standaarden en lezen op éénzelfde manier opdrachten in. Deze uniformiteit zorgt voor een eenduidigere kijk op de normen in relatie tot volksgezondheid en het milieu. Nederland is hier altijd een voorloper in geweest.

TerraIndex werkt echt namens haar klanten. Dat vind ik heel sterk. Ze zijn continu proactief op zoek naar verbeteringen en spelen in op nieuwe ontwikkelingen. Binnen de markt maar ook in de samenwerking met haar klanten.

Zo heb ik ooit tegen Nico gezegd: ‘is het geen idee om video’s op te nemen, om functionaliteiten uit te leggen?’. TerraIndex heeft inmiddels een eigen YouTube kanaal met echt goede uitlegvideo’s. Er is wat mee gedaan en dat is prachtig om te zien. Ik denk dat TerraIndex hier behoorlijk uniek in is. Problemen worden bij TerraIndex direct opgelost, aan nieuwe functionaliteiten kan een wat langere tijd gesleuteld worden. Maar ze komen er. En dat is belangrijk.

Tauw TerraIndex software digitalisering automatisering bodemonderzoek

TAUW levert milieutechniek en adviesdiensten aan zowel de publieke als de private sector. Sinds 1928 groeide TAUW, van een bedrijf met 5 werknemers, uit tot een toonaangevend Europees milieuadviesbureau met 1200+ medewerkers.

‘Digitaliseren is efficiënter, veiliger en tijdbesparend’

In 2020 hebben wij ons gehele onderzoeksproces gedigitaliseerd. Voorheen werkten we met geformatteerde vellen papier, die we invulden met een pen. Door regen en wind waren de vellen vaak minder goed leesbaar. Hiernaast moesten we alle gegevens opnieuw invoeren in Excel. En dat kostte onnodig veel tijd.

Ook wilden we de betrouwbaarheid van onze data waarborgen en geen tijd meer verspillen aan het opnieuw invoeren van gegevens of het moeten wachten op de terugkeer van een collega uit het veld. Digitalisering biedt veel mogelijkheden om gegevens op te slaan, te archiveren en te delen.

Voor ons was het van belang dat de software en app direct makkelijk te gebruiken zouden zijn. Ons bedrijf heeft verschillende certificeringen die ons in staat stellen kwaliteitsdiensten te garanderen. Het was daarom belangrijk dat de software volgens deze normen en eisen informatie kon verstrekken. TerraIndex bood hierin de uitkomst.

Sinds wij met TerraIndex werken besparen we veel tijd. Informatie hoeft slechts één keer ingevoerd te worden en wordt meteen gedeeld met het kantoor. We kunnen nu vanuit één digitaal platform alles doen: gegevens bekijken, automatisch boorlocaties genereren met GIS, laboratorium analyses aanvragen en analyseresultaten ontvangen. De gestructureerde data en de gestandaardiseerde weergave verhogen het gebruiksgemak.

Het digitaliseren van bodemonderzoek is efficiënter, veiliger en tijdbesparend.

Tauw TerraIndex software digitalisering automatisering bodemonderzoek

TAUW levert milieutechniek en adviesdiensten aan zowel de publieke als de private sector. Sinds 1928 groeide TAUW uit, van een bedrijf met 5 werknemers, tot een toonaangevend Europees milieuadviesbureau. TAUW telt 1200+ medewerkers, verspreid over 28 vestigingen in 5 Europese landen – waaronder België

‘We kozen voor TerraIndex omdat de software echt een totaaloplossing biedt; dat maakt TerraIndex zo aantrekkelijk’

Het gebruik van TerraIndex wordt binnen ons bedrijf als zeer positief ervaren
‘Bij TAUW België werken we al bijna 3 jaar samen met TerraIndex. Het gebruik van TerraIndex wordt binnen ons bedrijf als zeer positief ervaren. De software werkt intuïtief en het exporteren van data gaat heel eenvoudig. De software, zowel de web- als app-versie, wordt dagelijks gebruikt voor al onze projecten en bouwplaatsen.

Voorheen werkten we met verschillende programma’s. Voor elke stap gebruikten we een andere tool. Het delen en toegankelijk maken van de gegevens ging niet altijd even makkelijk. We liepen geregeld het risico om gegevens te verliezen.

Het was voor ons belangrijk een manier te vinden om alle informatie te centraliseren, van de gegevens uit het veld tot aan de analyseresultaten. Om het verlies van data te voorkomen, zochten we naar software waarmee gegevens direct – al tijdens het verzamelen in het veld – geüpload konden worden naar één veilige plek.’

Sinds we TerraIndex gebruiken besparen we enorm veel tijd
‘We kozen voor TerraIndex omdat de software echt een totaaloplossing biedt; dat maakt TerraIndex zo aantrekkelijk. Alle gebruikers werken samen in en vanuit één gebruikersomgeving. Gegevens kunnen éénvoudig worden gedeeld en analyseresultaten zijn direct inzichtelijk. Vervolgens kunnen we verschillende rapporten uitdraaien om de resultaten te vergelijken met de in België geldende normen. Ook dat is erg waardevol.

Sinds we TerraIndex gebruiken besparen we enorm veel tijd. Dit is één van de grootste voordelen. We kunnen de informatie uit het veld rechtstreeks inzien. We hoeven niet tot het einde van de dag op de boorprofielen te wachten, maar kunnen direct communiceren met de veldwerker. Mochten we extra gegevens nodig hebben, dan kunnen we de veldwerker direct vragen de extra handelingen te verrichten.’

Ook het bestellen van labodrachten gaat veel sneller en gemakkelijker. De boorprofielen zijn snel beschikbaar en de monsters worden in het veld al gescand. Alle analysepakketten zijn in TerraIndex terug te vinden – inclusief de prijzen – en kunnen direct geselecteerd worden.’

Met TerraIndex wordt de kwaliteit van het onderzoek continu verbeterd
‘Dankzij de TerraIndex-karteringstools kan de veldwerker onmiddellijk afwijkingen in de lokalisatie van de boorlocaties zien. Vervolgens kunnen deze met GPS gecorrigeerd worden. De mogelijkheid om boorlocaties op de kaart te visualiseren, helpt de projectmanager bij het identificeren en prioriteren ervan.

De samenwerking met de verschillende partners is door TerraIndex ook verbeterd. Ook zij kunnen hun gegevens direct naar TerraIndex importeren; alle gebruikers hebben toegang. Vervolgens kunnen wij de gegevens selecteren die wij noodzakelijk achten voor het onderzoek.

Alle informatie wordt op dezelfde manier verzameld en weergegeven. Deze standaardisatie van gegevens waarborgt de kwaliteit van het onderzoek. Met TerraIndex wordt het verlies van gegevens beperkt tot een minimum. Doordat alle gebruikers live met elkaar kunnen communiceren, kunnen werkzaamheden direct worden bijgestuurd om zo de gegevens aan te vullen waar nodig.

Met TerraIndex wordt de kwaliteit van het onderzoek continu verbeterd. TerraIndex levert niet alleen software, maar laat ook het proces evolueren. De software wordt continu ontwikkeld en functionaliteiten worden aangepast voor verschillende landen en regio’s.

Voor België heeft TerraIndex een grote inspanning geleverd om de software aan te passen aan onze drie regio’s, met elk hun eigen normen!’

Serpol TerraIndex software digitalisering automatisering bodemonderzoek

Al sinds 1983 helpt SERPOL haar klanten milieuproblemen op te lossen in verschillende gebieden, met de nieuwste technologische innovaties. Bij SERPOL werken 200 medewerkers, verspreid over 11 filialen in Frankrijk en Spanje.

‘Digitaliseren is belangrijk, het hoort bij deze tijd’

Voordat wij ons onderzoeksproces digitaliseerden moesten wij ter plaatse veel papierwerk invullen. Helaas is er wel eens informatie verloren gegaan, met vervelende gevolgen. Op kantoor moesten we de data uit het veld opnieuw invoeren in Excel, waarbij we wel eens fouten aantroffen. Uiteindelijk besteedden we twee keer zoveel tijd aan het invoeren van data, en de kans op fouten was groter.

Een paar jaar geleden zijn we begonnen met het digitaliseringsproces binnen het hele bedrijf. Tijd besparen en de kans op fouten minimaliseren waren voor de directie de belangrijkste redenen om het onderzoeksproces te digitaliseren.

We kozen voor TerraIndex vanwege het gebruiksgemak en het speelse ontwerp. Gegevens zijn eenvoudig in te voeren, zowel op kantoor als in het veld. Het TerraIndex team is gemakkelijk te bereiken en biedt goede ondersteuning bij de implementatie van de software. Vragen worden snel beantwoord en de software wordt aangepast aan onze werkwijze en de protocollen binnen de Franse markt. Bij TerraIndex hadden we vanaf het begin een goed gevoel: ze traden niet enkel op als verkopers van software, maar waren direct een verlengstuk van onze organisatie.

Doordat het veld eenvoudig met kantoor kan schakelen, kunnen we data veel sneller inzichtelijk maken. De ingenieur ontvangt de data direct zodra het boren klaar is. Ook de veldwerker vraagt – indien nodig – eenvoudig ontbrekende informatie op, waarna de gegevens direct gesynchroniseerd worden in de app. Hiernaast kunnen we sneller analyses aanvragen bij laboratoria, mede doordat monsters al in het veld zijn gescand. We zitten nu nog in de uitrolfase en hebben TerraIndex net in gebruik, maar zijn er zeker van dat TerraIndex ons gaat helpen veel tijd te besparen in het onderzoeksproces.

Digitaliseren is belangrijk, het hoort bij deze tijd: we krijgen steeds meer informatie, die steeds sneller verwerkt moet worden. TerraIndex stelt ons in staat efficiënter en beter te werken.

TerraIndex software bodemonderzoek soil investigation automation automatisering
TerraIndex

TerraIndex is al meer dan 25 jaar expert op het gebied van automatisering, standaardisering en ketenintegratie van bodemonderzoek. Met de TerraIndex software kan het gehele proces – van veldwerk tot rapportage – snel, veilig en nauwkeurig worden uitgevoerd.

Contact

De Groene Haven 282
2627 CD Delft
Nederland

+31 15 251 2840
info@terraindex.com

KVK 27239531
BTW-nummer NL810289374B01
IBAN NL36RABO0383427118
SWIFT code RABONL2U

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom het automatiseren van bodemonderzoek? 1 keer in het kwartaal geven we een Webinar waarin we je meenemen in alle ontwikkelingen rondom TerraIndex en de markt. Daarnaast laten we op onze wiki zien wat de nieuwe features in TerraIndex zijn en kun je zien wat er op de roadmap staat.

    TerraIndex © 2024